czwartek, 16 stycznia 2014

Zdrowe naleśniki z otrębami

Uwielbiam naleśniki, Klusek też za nimi przepada, dlatego jadamy je często, zwłaszcza w weekendy na śniadanie :) Ostatnio postanowiliśmy się nieco zdrowej odżywiać, dlatego oprócz mąki pszennej do naleśników użyłam mąki żytniej razowej typ 2000 oraz mąki pszennej graham typ 1850, a także dodałam otręby pszenne i owsiane. Oczywiście próbowałam zrobić to w tajemnicy przed Kluskiem, bo on obawia się wszelkich wynalazków i zbyt zdrowych rozwiązań, ale przyłapał mnie podczas robienia i domyślił się. Ostatecznie jedząc stwierdził, że są bardzo dobre ;) bo rzeczywiście takie były.. polecam ;) Jedliśmy z jogurtem naturalnym i owocami :)


Zdrowe naleśniki z otrębami:




Składniki:


  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki żytniej razowej typ 2000
  • 1/3 szklanki mąki pszennej graham typ 1850
  • 2 łyżki otrębów pszennych
  • 2 łyżki otrębów owsianych
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • mleko

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy wszystkie mąki i otręby, dolewamy wodę, wbijamy jajko, wsypujemy sól i proszek do pieczenia. Wszystko razem mieszamy - konsystencja powinna być lejąca - jak śmietana. Jeżeli ciasto jest za gęste dolewamy odrobinę mleka, jeśli za rzadkie dosypujemy trochę mąki. Kiedy uzyskamy odpowiednią konsystencję wlewamy do ciasta 2 łyżki oleju i niedbale mieszamy.
Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni na średnim ogniu. Przed pierwszym wylaniem ciasta na patelnię, smarujemy ją kroplą oleju, za pomocą ręcznika papierowego lub pędzelka silikonowego. Przy kolejnych naleśnikach nie trzeba powtarzać tej czynności. 
Naleśnika należy przewrócić, kiedy ciasto straci płynną postać a brzegi ciasta zaczną odchodzić od patelni. Drugą stronę naleśnika smażymy krócej niż pierwszą - wystarczy chwila.


Smacznego! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz