Pozostając w temacie zup dzisiaj będzie minestrone. Przepis na tę zupę znalazłam w miesięczniku Twoje Smaki Życia, wydanie sierpniowe, ale jak się okazało minestrone to po prostu zupa na bazie warzyw, której nazwa pochodzi od włoskiego słowa minestra (zupa). Nie ma konkretnego przepisu na taką zupę, więc pod jej nazwą kryć się mogą przeróżne kombinacje warzywne. Ja dziś zapraszam na zupę z cukinią, czerwoną fasolą, papryką, kapustą, marchewką i ziemniakami. Smaczna i bardzo sycąca. Z podanych składników wychodzi naprawdę duża ilość zupy.
Minestrone:
Składniki:
- 8 ziemniaków
- 3-4 marchewki
- 2 pory (u mnie kawałek pora)
- 1 czerwona papryka
- 1 cukinia
- 1/2 główki kapusty (u mnie pekińskiej)
- 1 puszka pomidorów
- garść ugotowanej fasoli lub puszka fasoli (u mnie czerwona)
- 2 gałązki tymianku (u mnie suszony)
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 3 łyżki oleju
- 1 i 1/2 wody lub bulionu drobiowego
- sól
- pieprz
- cukier
Przygotowanie:
Warzywa oczyścić i obrać. Marchew, cukinię i pora pokroić w plasterki. Ziemniaki i paprykę pokroić w kostkę, a kapustę poszatkować. W garnku rozgrzać olej i wrzucić ziemniaki, smażyć przez około 5 minut. Dodać cukinię, por, marchew i paprykę i smażyć razem przez kolejne 5 minut, często mieszając. Dołożyć kapustę, gałązki tymianku (lub dosypać suszony), dodać wodę lub bulion, pomidory z puszki i całość przyprawić solą i odrobiną cukru. Gotować całość na wolnym ogniu przez około 15 minut - aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec dodać fasolę osączona z zalewy, posiekaną Natkę i przyprawić pieprzem do smaku.
Smacznego! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz