wtorek, 14 stycznia 2014

Pernik przekładany

Piernik ten znalazłam kilka lat temu tutaj i zachwycił moją rodzinkę :) Od tamtej pory piekę go na święta co roku. Jest szybki, puszysty, mięciutki i po prostu pyszny :) Ach! Przełożony mieszanką dżemu, powideł i galaretki! Polecam, polecam, polecam! ;)


Piernik przekładany:



Składniki na ciasto:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200g płynnego miodu (około 13 łyżek)
  • 125g masła
  • 3 jajka
  • 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany (18%)
  • 1,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Składniki na przełożenie:

  • 1 słoik dżemu porzeczkowego
  • 1 słoik powideł śliwkowych
  • 1 opakowanie galaretki o kontrastującym smaku np. pomarańczowym lub morelowym

Przygotowanie:

Przed rozpoczęciem pieczenia wszystkie składniki wcześniej przygotować, ponieważ powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Następnie dodawać po jednym jajku i ucierać. Do masy dodawać porcjami miód, przyprawę korzenną, sodę, kakao i mąkę. Na koniec dodać śmietanę. Wszystko wymieszać, przełożyć do formy i piec w temperaturze 165 stopni przez około 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto dość mocno wyrasta!

Przygotowanie masy do przełożenia:

Powidła i dżem przełożyć do garnka i podgrzewać do momentu zagotowania, następnie zdjąć z palnika. Do gorącej masy wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Lekko ostudzić - nie za mocno, żeby masa zbytnio nie zgęstniała.

Po upieczeniu ciasto wystudzić i przekroić na 3 blaty. Przełożyć piernik lekko ciepłą masą. Pozostawić do stężenia mas, udekorować polewą.


Smacznego! ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz