Smaczne, delikatne i bardzo szybkie danie. Podane z brązowym ryżem, więc do tego lekkie i pożywne :) Często robię to danie na szybki obiad, ponieważ jest proste i można dodać do niego to, co akurat ma się pod ręką. Kurczaka w takiej postaci często robiła moja mama :) i to właśnie od niej zapożyczyłam przepis ;)
Lekki kurczak na warzywach:
Składniki:
- pierś kurczaka (ok. 300g)
- 2-3 marchewki
- 1 średnia cebula
- 1/2 puszki groszku
- 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
- cukier
- papryka słodka
Przygotowanie:
Pierś kroję na małe polędwiczki i doprawiam do smaku. Tutaj doprawiałam solą, pieprzem, czosnkiem i octem balsamicznym jabłkowym. Przyprawionego kurczaka wstawiam do lodówki. W tym czasie kroję cebulę w drobną kostkę. Obieram marchewkę i kroję ją w talarki. Cebulę smażę na oleju. Kiedy się zeszkli, zdejmuję ją z patelni i na tym samym oleju chwilę obsmażam mięso (ok 3-5 minut). Podsmażone mięso zdejmuję z patelni i spowrotem wrzucam na nią zeszkloną cebulę i dorzucam talarki marchewki. Całość zalewam wodą, aby przykryła warzywa i duszę do miękkości. Kiedy warzywa są miękkie dorzucam groszek, dodaję koncentrat pomidorowy i doprawiam do smaku solą, pieprzem, cukrem i papryką słodką. Dodaję do całości kurczaka i duszę około 3-5 minut. Podaję z ryżem.
Smacznego! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz