Znów przez dłuższy czas nic nie pisałam, a to dlatego, że Klusek praktycznie nie bywał w domu, więc nie miałam dostępu do zdjęć. Zdjęcia robię jego telefonem, bo co tu dużo mówić, jak to facet - ma lepszy ;) Raz, że nie miałam dostępu do aparatu, dwa - nie miałam dostępu do zdjęć wcześniej zrobionych, a trzy - dla siebie samej nie zawsze mam chęć coś czarować w kuchni. Zazwyczaj zadowalam się owocem lub kanapką, a blog na tym cierpi ;) Sama też miałam drobne zawirowania związane z pracą, ale na zawirowaniach się skończyło, więc czasu nadal mam sporo.. Mam nadzieję, że uda mi się spożytkować czas efektywnie (i efektownie ;)), co przełoży się na konkrety w życiu i tutaj.. Dziś postanowiłam wziąć się do roboty, ale okazało się, że zdjęcia jedzonka zaginęły!, toteż nie nadrobię zaległości :( Uchowały się jedynie zdjęcia tarty, na którą dzisiaj zapraszam:
Tarta z kurczakiem, papryką i kukurydzą:
Składniki na ciasto:
- 250g mąki
- 100g zimnej margaryny
- 3 łyżki otrębów żytnich
- 3 łyżki otrębów pszennych
- sól
- 50 ml wody
Składniki na farsz:
- 1/2 średniej cebuli
- ok. 300g piersi kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
- olej do smażenia
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- oregano
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- papryka ostra
- czosnek granulowany
Przygotowanie:
Z podanych składników na spód zagniatamy jednolite ciasto (w razie potrzeby dolewamy odrobinę wody lub dosypujemy mąki, jednak z mąką nie należy przesadzać, żeby spód nie wyszedł zbyt twardy), które wkładamy na około 30minut do lodówki. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkujemy je i wykładamy ciastem formę do tarty. Ciasto należy ponakłuwać widelcem. Spód podpiekamy około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Spód należy "obciążyć", aby nie wyrósł. Ja wyłożyłam na cieście papier do pieczenia, na papier wysypałam ryż, a ryż przykryłam kolejna warstwą papieru do pieczenia.
W czasie podpiekania spodu przygotowujemy farsz. Cebulę i kurczaka kroimy na drobną kostkę, paprykę na małe paseczki. Przesmażamy na oleju cebulę, do momentu zeszklenia. Następnie zdejmujemy cebulę z patelni i przesmażamy na niej pokrojonego w drobną kostkę kurczaka. Kurczaka doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy mięso straci surowy wygląd, dorzucamy na patelnię cebulę, paprykę oraz kukurydzę. Przyprawiamy do smaku paprykami i pieprzem oraz solą, jeśli zachodzi taka potrzeba. Smażymy razem około 5 minut.
W tym czasie przygotowujemy sos: w miseczce mieszamy jogurt naturalny, jajko, przecier pomidorowy, oregano i przyprawy.
Kiedy spód jest podpieczony wykładamy na niego farsz, następnie zalewamy wszystko sosem. Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20-30 minut w temperaturze 180 stopni.
Podajemy na ciepło.
Smacznego! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz