środa, 29 stycznia 2014

Tarta żółto-czerwona, czyli tarta z kurczakiem, papryką i kukurydzą

Znów przez dłuższy czas nic nie pisałam, a to dlatego, że Klusek praktycznie nie bywał w domu, więc nie miałam dostępu do zdjęć. Zdjęcia robię jego telefonem, bo co tu dużo mówić, jak to facet - ma lepszy ;) Raz, że nie miałam dostępu do aparatu, dwa - nie miałam dostępu do zdjęć wcześniej zrobionych, a trzy - dla siebie samej nie zawsze mam chęć coś czarować w kuchni. Zazwyczaj zadowalam się owocem lub kanapką, a blog na tym cierpi ;) Sama też miałam drobne zawirowania związane z pracą, ale na zawirowaniach się skończyło, więc czasu nadal mam sporo.. Mam nadzieję, że uda mi się spożytkować czas efektywnie (i efektownie ;)), co przełoży się na konkrety w życiu i tutaj.. Dziś postanowiłam wziąć się do roboty, ale okazało się, że zdjęcia jedzonka zaginęły!, toteż nie nadrobię zaległości :( Uchowały się jedynie zdjęcia tarty, na którą dzisiaj zapraszam:


Tarta z kurczakiem, papryką i kukurydzą:



Składniki na ciasto:


  • 250g mąki
  • 100g zimnej margaryny
  • 3 łyżki otrębów żytnich
  • 3 łyżki otrębów pszennych
  • sól
  • 50 ml wody

Składniki na farsz:

  • 1/2 średniej cebuli
  • ok. 300g piersi kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
  • olej do smażenia
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • oregano
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • czosnek granulowany


Przygotowanie:

Z podanych składników na spód zagniatamy jednolite ciasto (w razie potrzeby dolewamy odrobinę wody lub dosypujemy mąki, jednak z mąką nie należy przesadzać, żeby spód nie wyszedł zbyt twardy), które wkładamy na około 30minut do lodówki. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkujemy je i wykładamy ciastem formę do tarty. Ciasto należy ponakłuwać widelcem. Spód podpiekamy około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Spód należy "obciążyć", aby nie wyrósł. Ja wyłożyłam na cieście papier do pieczenia, na papier wysypałam ryż, a ryż przykryłam kolejna warstwą papieru do pieczenia.

W czasie podpiekania spodu przygotowujemy farsz. Cebulę i kurczaka kroimy na drobną kostkę, paprykę na małe paseczki. Przesmażamy na oleju cebulę, do momentu zeszklenia. Następnie zdejmujemy cebulę z patelni i przesmażamy na niej pokrojonego w drobną kostkę kurczaka. Kurczaka doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy mięso straci surowy wygląd, dorzucamy na patelnię cebulę, paprykę oraz kukurydzę. Przyprawiamy do smaku paprykami i pieprzem oraz solą, jeśli zachodzi taka potrzeba. Smażymy razem około 5 minut. 

W tym czasie przygotowujemy sos: w miseczce mieszamy jogurt naturalny, jajko, przecier pomidorowy, oregano i przyprawy.
Kiedy spód jest podpieczony wykładamy na niego farsz, następnie zalewamy wszystko sosem. Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20-30 minut w temperaturze 180 stopni.

Podajemy na ciepło.

Smacznego! ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz