Szybki, smaczny, lekki obiad ;) Marynata jest bardzo prosta w przygotowaniu i nadaje mięsu interesujący smak. Klusek oczywiście stwierdził, że to kolejne jego ulubione danie.. ;)
Grillowana pierś kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej
Porcja dla dwóch osób:
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
Składniki na marynatę:
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- przyprawa do grilla (ja nie miałam przyprawy do grilla, więc zrobiłam własną mieszankę przypraw, które wchodzą w skład tejże: pieprz, sól, czosnek granulowany, papryka słodka, majeranek, kolendra, jałowiec, rozmaryn, ziele angielskie, gorczyca i cebula - mieszałam na oko)
Składniki na sałatę:
Przygotowanie:
Kurczaka umyć i przygotować porcje, jakie chcemy grillować. W misce wymieszać miód, musztardę, oliwę i przyprawy. Do gotowej mieszanki włożyć kurczaka i dokładnie wymieszać, aby cały pokrył się marynatą. Wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Ja swojego kurczaka grillowałam w opiekaczu na blaszkach do grillowania. Rozgrzać opiekacz, posmarować delikatnie blaszki oliwą, położyć na nich pierś kurczaka i grillować około 5 minut na każdą ze stron (czas może ulec wydłużeniu w zależności od grubości mięsa). Jeżeli chcemy sprawdzić czy mięso nie jest surowe należy wbić w nie widelec, jeżeli po wbiciu nie wydziela się z mięsa różowa ciecz oznacza to, że jest gotowe.
W czasie grillowania mięsa przygotowuję sałatę: na talerz wykładam liście sałaty, obrane ze skórki i pokrojone na drobne kawałki awokado, na to kładę pokrojoną mozzarellę, pomidora i czerwona paprykę. Posypuję całość kukurydzą, groszkiem i pestkami dyni. Polewam sosem balsamicznym i układam na wierzchu pokrojonego na wąskie paski kurczaka.
Podaję z tostami.
Smacznego! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz