wtorek, 10 grudnia 2013

Grillowana pierś kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej podana na sałacie

Szybki, smaczny, lekki obiad ;) Marynata jest bardzo prosta w przygotowaniu i nadaje mięsu interesujący smak. Klusek oczywiście stwierdził, że to kolejne jego ulubione danie.. ;)


Grillowana pierś kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej




Porcja dla dwóch osób:

Składniki:

  •  2 piersi z kurczaka

Składniki na marynatę:

  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • przyprawa do grilla (ja nie miałam przyprawy do grilla, więc zrobiłam własną mieszankę przypraw, które wchodzą w skład tejże: pieprz, sól, czosnek granulowany, papryka słodka, majeranek, kolendra, jałowiec, rozmaryn, ziele angielskie, gorczyca i cebula - mieszałam na oko)

Składniki na sałatę:

  • 1-1,5 główki sałaty rzymskiej mini
  • 1/4 awokado
  • 1/2 "kulki" mozzarelli 
  • 1 pomidor
  • 2 łyżki groszku konserwowego
  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 1/4 dużej czerwonej papryki
  • 2 łyżki pestek dyni
  • sos balsamiczny

Przygotowanie:

Kurczaka umyć i przygotować porcje, jakie chcemy grillować. W misce wymieszać miód, musztardę, oliwę i przyprawy. Do gotowej mieszanki włożyć kurczaka i dokładnie wymieszać, aby cały pokrył się marynatą. Wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Ja swojego kurczaka grillowałam w opiekaczu na blaszkach do grillowania. Rozgrzać opiekacz, posmarować delikatnie blaszki oliwą, położyć na nich pierś kurczaka i grillować około 5 minut na każdą ze stron (czas może ulec wydłużeniu w zależności od grubości mięsa). Jeżeli chcemy sprawdzić czy mięso nie jest surowe należy wbić w nie widelec, jeżeli po wbiciu nie wydziela się z mięsa różowa ciecz oznacza to, że jest gotowe.

W czasie grillowania mięsa przygotowuję sałatę: na talerz wykładam liście sałaty, obrane ze skórki i pokrojone na drobne kawałki awokado, na to kładę pokrojoną mozzarellę, pomidora i czerwona paprykę. Posypuję całość kukurydzą, groszkiem i pestkami dyni. Polewam sosem balsamicznym i układam na wierzchu pokrojonego na wąskie paski kurczaka.

Podaję z tostami.


Smacznego! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz