wtorek, 3 grudnia 2013

Domowa tortilla (placki pszenne)

Dziś na obiad było chilli con carne, a do tego domowa tortilla. Sama tortille robiłam drugi raz. Poprzednio placki nie wyszły dokładnie takie jak bym chciała. Dzisiejszy przepis okazał się strzałem w dziesiątkę - wartym zapisania ;) Z tortillą jest trochę zabawy, ale myślę, że warto ;)
Przepis znalazłam tutaj.


Domowa tortilla:




Składniki na 6-7 dużych sztuk:


  • 1 szklanka mleka
  • 25g masła/margaryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250g mąki (ok. 2 szklanek)

Przygotowanie:


Mleko podgrzać z masłem, do momentu roztopienia się masła. Do mleka dodać sól i proszek do pieczenia. Następnie stopniowo dodawać do mleka mąkę i zagniatać ciasto. Mąki dajemy tyle, ile "wchłonie" ciasto. Finalnie masa powinna być jednolita, gładka, elastyczna i nie kleić się do rąk. Z dobrze wyrobionego ciasta formujemy kulę, nakrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 minut. Po tym czasie masę dzielimy na 6-7 równych części, z których formujemy małe kulki. Tak przygotowane ciasto znów pozostawiamy na 30 minut pod przykryciem. Po odpoczynku ciasta wałkujemy je cienko (mniej więcej do rozmiaru dużego talerza lub patelni na której będziemy wypiekać)i wypiekamy na suchej, rozgrzanej patelni przez około 20 sekund z każdej strony (podczas wypiekania na cieście będą się robiły specyficzne bąbelki i nabierze brązowych kropeczek).


Smacznego! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz