poniedziałek, 16 grudnia 2013

Marchewka z groszkiem - ulubiony Kluska dodatek do obiadu

Klusek uwielbia, ja też bardzo lubię ;) Kojarzy mi się z domowym obiadem u mamy ;) lekko słodka marchewka z groszkiem.. ach.. ;) Mam od rodziców zapas puszek marchewki z groszkiem, które wystarczy zrobić po swojemu, więc przygotowanie tego dodatku zajmuje dosłownie 5 minut ;)


Marchewka z groszkiem:




Składniki (dla 2 osób):


  • 1 puszka/słoik marchewki z groszkiem (jeśli ktoś nie ma 2-3 marchewki i pół puszki groszku)
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • mąka do zagęszczenia


Przygotowanie:

Jeśli używamy gotowej puszki lub słoika wlewamy wszystko (razem z zalewą) do garnka i chwilę gotujemy. Po około 2-3 minutach dodajemy łyżeczkę masła i pozwalamy mu się swobodnie w warzywach rozpuścić. Delikatnie mieszamy. Wsypujemy łyżeczkę cukru i ewentualnie doprawiamy szczyptą soli. Gotowe warzywa w puszce/słoiku są już solone, więc należy próbować i doprawić tak jak lubimy. Kiedy masło połączy się z zalewą i uzyskamy odpowiedni smak jarzynki posypujemy całość mąką (ja robię to za pomocą małego siteczka) i delikatnie mieszamy. Gotujemy wszystko przez około 1 minutę i podajemy ciepłe.

W przypadku braku gotowej puszki, marchewkę należy obrać i pokroić w drobną kostkę. Zalać wodą z dodatkiem cukru i odrobiny soli. Wody powinno być tyle, aby zakryła marchewkę. Gotujemy marchew do miękkości. Kiedy marchew jest miękka dodajemy do niej pół puszki groszku (razem z zalewą) oraz dodajemy 1 łyżeczkę masła. Gotujemy wszystko delikatnie mieszając, aż masło połączy się z zalewą. Doprawiamy do smaku. Na koniec posypujemy całość mąką i delikatnie mieszamy. Gotujemy wszystko przez minutkę i podajemy na ciepło.


Smacznego! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz