środa, 21 maja 2014

Wilgotny murzynek z budyniem

Od dziecka uwielbiam wszelkiego rodzaju murzynki, dlatego zawsze z chęcią wypróbowuję nowe przepisy. Przepis na murzynka przekładanego budyniem znalazłam kilka lat temu tutaj. Było to w czasie studiów, kiedy warunki nie były zbyt sprzyjające do kulinarnych eksperymentów, a wyposażenie kuchni pozostawiało bardzo wiele do życzenia. Przepis mnie zainteresował właściwie dlatego, że po prostu miałam wszystkie wymagane składniki w domu.. i muszę przyznać, że wart był tego zainteresowania, a właściwie jest nadal :) Po wielokrotnym testowaniu go w Poznaniu zawiozłam przepis do rodziców, żeby i oni się ciastem zachwycili.. Niedawno, po dłużej przerwie,  upiekłam go Kluskowi i muszę przyznać, że znów trafił na moją listę przebojów. Co w nim takiego wyjątkowego? Właściwie nic, po prostu zwykły murzynek.. bardzo bardzo wilgotny, z dodatkiem powideł, o wyrazistym zapachu i przełożony budyniem.. waniliowym, czekoladowym, śmietankowym.. bez znaczenia, z każdym smakuje tak samo dobrze.. Z czystym sumieniem polecam i zapraszam :)


Murzynek z budyniem:


Składniki na ciasto:

(w oryginale pieczone w blaszce 23x23, ja piekłam z około połowy porcji w bujanej formie)
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru (dałam połowę i było wystarczająco słodkie)
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody

Składniki na przełożenie: 

  • 2 szklanki mleka (zrobiłam z 1 i 1/3, żeby budyń był gęstszy, bo używałam mniejszej blaszki)
  • 1 opakowanie budyniu bez cukru (śmietankowy/waniliowy/czekoladowy)
  • 2-3 łyżki cukru

  • polewa kakaowa
  • płatki migdałów/płatki białej czekolady - do posypania

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto zmieszać ze sobą. Gotową masę przelać do foremki i piec około 45-60 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ciasto ostudzić i przeciąć na pół. Po przygotowaniu ciasta należy zabrać się za przygotowanie budyniu do przełożenia. Do garnka wlać szklankę mleka, wsypać cukier i podgrzewać. W pozostałym mleku rozmieszać budyń. Do gotującego się mleka wlać rozmieszaną masę i chwilę gotować, ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje. Gotowy, jeszcze ciepły, budyń wyłożyć na jedną połowę ciasta i przykryć drugą. Zostawić do ostygnięcia. Ozdobić polewą i płatkami białej czekolady lub płatkami migdałów. Jeść ze smakiem :)

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz