Dziś zapraszam na bardzo prosty, ale przy tym bardzo smaczny filet z kurczaka po hawajsku. Szybka propozycja na obiad dla tych, którzy lubią słodki posmak mięska. Nam przypadł do gustu :)
Filet z kurczaka po hawajsku:
Składniki dla 2 osób:
- 1 podwójna pierś kurczaka
- 2-3 łyżki miodu
- kilka plastrów żółtego sera
- kilka plastrów ananasa
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
- łyżka oleju
Przygotowanie:
Kurczaka myjemy i kroimy wzdłuż na pół. Tak aby uzyskać dość duże płaskie porcje mięsa. Każdą porcję smarujemy miodem i posypujemy solą i pieprzem. Układamy mięso na, wcześniej posmarowanej olejem, blasze. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopniu piekarnika. Pieczemy przez około 10-15 minut (w zależności od grubości mięsa), przewracamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 10 minut. Po tym czasie na kawałki mięska układamy po plastrze ananasa i sera. Pieczemy kolejne około 5 minut. Podajemy gorące. U mnie z frytkami i sałatką.
Smacznego! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz