wtorek, 10 czerwca 2014

Rogaliki z Nutellą z ciasta francuskiego

Banalny przepis na pyszne rogaliki z nutellą, które jakiś czas temu Klusek zrobił nam na deser :) Od dłuższego czasu marudził, że on bardzo lubi ciasto francuskie i chce, żebyśmy częściej je jedli.. namówił mnie też na kupno największego słoika Nutelli.. potem któregoś dnia zakomunikował mi, że on wymyślił  deser i zrobi dla mnie :) byłam baaaardzo uradowana tym faktem.. Pomaszerował do kuchni i.. po 2 minutach zawołał mnie, żebym mu pomogła.. Faceci! <3 Instruowałam go i służyłam radą.. a z naszej współpracy wyszedł naprawdę dobry deser! :) Polecam.. Banalnie prosty, błyskawiczny i bosko dobry łakoć :)


Rogaliki z ciasta francuskiego z Nutellą


Składniki:


  • opakowanie ciasta francuskiego
  • Nutella / dowolny krem czekoladowy
  • mleko do posmarowania 


Przygotowanie:

Ciasto francuskie rozwinąć na blacie i przeciąć wzdłuż na pół. Następnie nacinać ciasto tak, aby powstały trójkąty równoramienne o krótkiej podstawie (trójkąty z brzegów powinny być prostokątne). Kiedy ciasto jest gotowe nałożyć łyżeczkę kremu przy podstawie trójkąta. Zwijać ciasto od szerokiej strony ku wąskiej nadając kształt rogalika. Zwinięte rogaliki ułożyć na blasze i posmarować z wierzchu mlekiem. Piec według zaleceń podanych na opakowaniu (około 7-10 minut w temp. 200 stopni).

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz