Kolejny banalny przepis z ciasta francuskiego.. i kolejny, który Klusek wykonywał własnymi rękami :) Mój pomysł i instrukcje - Kluska wykonanie.. jakoś ma więcej cierpliwości do manualnych zadań :) W każdym razie zapraszam na szybką i smaczną przekąskę.. Myślę, że spokojnie sprawdzi się na każdej imprezie, a także jako przegryzka podczas oglądania filmu.. lub po prostu jako coś smacznego :)
Paluchy serowe z ciasta francuskiego:
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 3-4 łyżki ketchupu
- ok 100g żółtego sera
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- oregano
Przygotowanie:
Ser żółty zetrzeć na tarce. Ciasto francuskie rozłożyć na blacie i zaznaczyć delikatnie środek wzdłuż krótszego boku. Następnie całość ciasta posmarować ketchupem i posypać delikatnie oregano. Na jednej części ciasta rozłożyć równomiernie ser i przykryć drugą połową (najlepiej robić to wszystko na papierze - wtedy łatwo się "manewruje" ciastem). Złożone na pół ciasto lekko docisnąć palcami, aby się dobrze połączyło. Tak przygotowane ciasto pokroić w poprzek złożenia na paski o szerokości około 1-1,5 centymetra (cieńsze będą się źle skręcały), następnie paski skręcić tworząc spirale. Jajko zmieszać z mlekiem następnie posmarować nim z wierzchu spiralki i posypać oregano. Gotowe zawijasy ułożyć na blasze i piec według zaleceń podanych na opakowaniu (około 15 minut w 200 stopniach C).
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz