Bardzo dobre kruche ciasteczka z lentilkami - gotowe w 25 minut ;) Przepis pochodzi z programu pyszne 25 Ani Starmach. Robi się je naprawdę prosto.
Kruche ciasteczka z lentilkami:
Składniki:
- 300g mąki
- 150g masła
- 150 g cukru (dałam połowę)
- 1 jajko
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- ok 100g lentilków
Przygotowanie:
Miękkie masło utrzeć z cukrem, pod koniec ucierania dodać do masy jajko. Następnie dosypywać mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i zagnieść z masy jednolite ciasto. Zawinąć ciasto w przezroczystą folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na około 5-10 minut. Z ciasta uformować małe kulki i wykładać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kuleczkę delikatnie spłaszczyć i ulożyć na niej kilka kolorowych cukierków. Ciastka należy układać w odległości umożliwiającej wyrośnięcie ciastek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (kuchnia gazowa 4) przez około 15 minut.
Smacznego! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz