poniedziałek, 14 października 2013

Muffinki z budyniem czekoladowym

Złapała mnie dziś chandra.. Podczas weekendu postanowiłam zrobić dobry obiad, rozgrzewającą zupkę, słodkości na deser.. Chciałam napić się z kluskiem wina i spędzić miło czas.. Niestety. W kuchni mi kompletnie nie szło, wina nie otworzyliśmy i złapała nas jakaś jesienna niemoc. Poszukiwania pracy też nie napawają mnie optymizmem, a do tego Klusek jutro wyjeżdża :( Dziś się wszystko skumulowało.. Schowałam się pod koc, piłam ciepłą herbatkę i oglądałam serial. Humor poprawiły mi pyszne muffinki z budyniem czekoladowym, o które Klusek prosił już od dawna. Chyba najlepsze jakie do tej pory robiłam. Oboje byliśmy nimi zachwyceni ;)


Muffinki z budyniem czekoladowym



Składniki na ciasto:

  • 300g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 160g cukru (dałam połowę)
  • 150g roztopionego masła
  • 170ml mleka
  • 2 jajka


Składniki na nadzienie:

  • 350ml mleka
  • opakowanie budyniu czekoladowego (niesłodzonego)
  • 2  łyżki cukru


Przygotowanie:

Zaczynamy od zrobienia budyniu zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Należy jedynie zmniejszyć ilość mleka do 350ml. Gotowy budyń pozostawiamy do ostudzenia.
Następnie mieszamy ze sobą suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier) i w osobnej miseczce składniki mokre (masło, mleko i jajka). Następnie mieszamy wszystko razem - niezbyt dokładnie. Ciasto powinno być gęste i "grudkowe".
Gotowe ciasto przekładamy do foremek: łyżka ciasta, łyżeczka budyniu i znów łyżka ciasta. Budyń powinien znajdować się pomiędzy warstwami ciasta. 
Muffinki pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 

Pycha, polecam! ;)

Smacznego! ;)

tu inspiracja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz