wtorek, 29 października 2013

Czekoladowe muffinki z cukinią (kabaczkiem)

Wczoraj pisałam o przepisie na leczo z kabaczka, do którego użyłam połówkę dużej sztuki. Druga połowa została, więc postanowiłam wykorzystać ją do upieczenia muffinek (pozostając w sezonie kabaczkowym ;)). Wyszły wilgotne i mocno czekoladowe. Nawet nieco zbyt wilgotne, ponieważ za mało odcisnęłam kabaczek. Następnym razem poeksperymentuję z nimi więcej :) w smaku wyszły dobre;)


Czekoladowe muffinki z cukinią:



Składniki: 

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/4 szklanki gorzkiego kakao
  • 2 szklanki startej cukinii (trzeba obrać ze skóry i dokładnie odcisnąć nadmiar wilgoci)
  • 50g gorzkiej i 50g mlecznej czekolady - roztopionej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 duże jajka 
  • 3/4 szklanki jogurtu greckiego
  • 1/4 szklanki cukru
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Składniki suche mieszamy w jednej misce. W drugiej mieszamy składniki mokre. Następnie dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy niezbyt dokładnie. Na koniec dodajemy startą cukinię i znów mieszamy. Gotową masę przekładamy do foremek i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopniu przez około 20-25 minut.

Smacznego! ;)


~ przepis stąd

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz