środa, 9 października 2013

Jesienne muffiny z marchewką jabłkiem i cynamonem

Dawno nie wykazywałam żadnej aktywności na blogu.. byłam zbyt zajęta kończeniem pracy magisterskiej i jej obroną. Teraz wszystko związane ze studiami mam już za sobą, więc mogę na spokojnie zająć się kucharzeniem ;)
Na pierwszy ogień idą marchewkowe muffiny, które powstały na prośbę Kluska, o upieczenie muffinek, które go zaskoczą. Zaskoczyły i zasmakowały. Przepis przetestowałam na rodzicach, u których przez jakiś czas byłam z wizytą. Muffiny smakowały tak bardzo, że zostałam poproszona o upieczenie ich na jednej z rodzinnych uroczystości, a moja bratowa wciąż prosi o przepis ;) Do rzeczy:


Marchewkowe muffiny z jabłkiem i cynamonem



Składniki:

1 szklanka mąki

1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
2 jajka lekko ubite
3/4 szklanki startej na tarce marchewki
3/4 startego na tarce jabłka
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
1/4 szklanki wiórków kokosowych
1/4 szklanki oleju

Przygotowanie:

Składniki, w wymienionej powyżej kolejności, połączyć ze sobą za pomocą łyżki. Mieszać do połączenia składników (ciasto powinno być dość gęste). Gotowe ciasto nakładać do ok 3/4 wysokości foremki. Piec w temperaturze 180 stopni (kuchnia gazowa 4) przez około 18-20 minut.



Dodanie orzechów jest oczywiście opcjonalne - piekłam z orzechami i bez nich - obie wersje są przepyszne ;) Polecam!







Smacznego! ;)




~ przepis stąd





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz