piątek, 18 października 2013

Pikantne muffiny z farszem pieczarkowym

Po robieniu pasztecików zostało mi trochę farszu pieczarkowego, więc wykorzystałam go jako nadzienie do muffinów w wersji wytrawnej. Wyszły puszyste, dobrze doprawione i bardzo sycące.


Muffiny z farszem pieczarkowym



Składniki:


  •  300g mąki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 125ml mleka
  • 150ml jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 50ml oleju
  • farsz pieczarkowy z tego przepisu


Przygotowanie:

W jednej misce wymieszać ze sobą składniki suche (mąkę, sodę, proszek i przyprawy), w drugiej misce składniki mokre (mleko, jogurt, jajko i olej). Następnie dodać składniki mokre do składników suchych i mieszać do połączenia składników. Ciasto powinno być gęste i grudkowe.
Gotową masę przełożyć do foremek na muffiny: łyżka masy, łyżka farszu, łyżka masy.
Piec ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Muffinek wychodzi ok 12 sztuk.

U mnie w pierwszej partii dałam nieco za mało farszu (co widać na zdjęciach), ale i tak były dobre ;)

Smacznego! ;)



~ przepis na ciasto stąd

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz