Po robieniu pasztecików zostało mi trochę farszu pieczarkowego, więc wykorzystałam go jako nadzienie do muffinów w wersji wytrawnej. Wyszły puszyste, dobrze doprawione i bardzo sycące.
Muffiny z farszem pieczarkowym
Składniki:
- 300g mąki
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 125ml mleka
- 150ml jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 50ml oleju
- farsz pieczarkowy z tego przepisu
Przygotowanie:
W jednej misce wymieszać ze sobą składniki suche (mąkę, sodę, proszek i przyprawy), w drugiej misce składniki mokre (mleko, jogurt, jajko i olej). Następnie dodać składniki mokre do składników suchych i mieszać do połączenia składników. Ciasto powinno być gęste i grudkowe.Gotową masę przełożyć do foremek na muffiny: łyżka masy, łyżka farszu, łyżka masy.
Piec ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Muffinek wychodzi ok 12 sztuk.
U mnie w pierwszej partii dałam nieco za mało farszu (co widać na zdjęciach), ale i tak były dobre ;)
Smacznego! ;)
~ przepis na ciasto stąd
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz