Kolejny wpis po tygodniowej przerwie.. a to dlatego, że przez ostatnie kilka dni byliśmy z Kluskiem w podróży.. Udało nam się załatwić kilka istotnych spraw i odwiedzić przy okazji nasze rodziny ;) Dostaliśmy mnóstwo przetworów na zimę i piękną dynię ;) Już nie mogę się doczekać pyszności, jakie z niej powstaną.. ;) ale zanim nadejdzie czas dyni, pojawi się kilka zaległych przepisów ;) Dziś zapraszam na polędwiczki z kurczaka w sosie cytrynowym. Wyszły bardzo soczyste i smaczne, jednak po kilku zjedzonych sztukach intensywność sosu była zbyt dominująca. Następnym razem ograniczę ilość soku z cytryny i przygotuję nieco delikatniejszy sos. Przepis pochodzi z książki Podróże kulinarne - kuchnia chińska.
Polędwiczki z kurczaka w sosie cytrynowym:
Składniki:
- 75g (1/2 szklanki) mąki kukurydzianej
- 80ml (1/3 szklanki) wody
- 4 żółtka jaj
- 700g polędwiczek z kurczaka
- olej (do smażenia w głębokim tłuszczu)
Składniki na sos:
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1/4 szklanki (60 ml) soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki świeżego imbiru (startego)
- 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego (dałam ciemny)
- 1/2 szklanki (125ml) bulionu drobiowego
Przygotowanie:
Kurczaka pokroić na dość grube paski. W miseczce zmieszać wodę i żółtka, wsypywać stopniowo mąkę kukurydzianą, mieszając do uzyskania gładkiej masy. Do miski dodać kurczaka i wymieszać tak, żeby każdy kawałek dokładnie był oblepiony masą. Na dużej patelni rozgrzać dużą ilość oleju (należy smażyć w głębokim tłuszczu). Z miski wyjąć kawałki kurczaka tak, żeby nadmiar masy z niego spłynął. Następnie partiami smażymy na głębokim oleju do zarumienienia ciasta. Nadmiar oleju należy odsączyć z kurczaka układając go na papierowych ręcznikach.
Przygotowanie sosu cytrynowego:
W misce wymieszać mąkę kukurydzianą z cukrem i sokiem z cytryny, dodać imbir, sos sojowy i bulion. Podgrzać na małym ogniu aż sos zgęstnieje.
Kurczaka podawać polanego sosem i ew. posypanego pokrojoną dymką.
Ja podałam z ziemniaczanymi łódeczkami i brokułem gotowanym na parze.
Smacznego! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz