czwartek, 21 listopada 2013

Krem z brokułów, marchwi i ziemniaków podany z prażonymi migdałami

Podobno to przepis Pascala Brodnickiego, przynajmniej taka informacja podana była na stronie, na której przepis ten znalazłam. Postanowiłam podać z blanszowanymi różyczkami brokuła i prażonymi płatkami migdałów, które okazały się strzałem w dziesiątkę. Krem sam w sobie delikatny i sycący, a chrupkość migdałów wzbogaca walory zupy :) Klusek się zachwycał - a to najważniejsze! ;)



Krem z brokułów, marchwi i ziemniaków




Składniki:

  • 500g brokuła (użyłam różyczek i korzenia)
  • 3 średnie ziemniaki
  • 2 duże marchewki
  • 1 cebula
  • 2 kostki rosołowe
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • śmietana 18%
  • płatki migdałów

Przygotowanie:


Kilka malutkich różyczek brokuła zostawić do dekoracji. W garnku zagotować litr wody z kostkami rosołowymi. Cebulę pokroić i zeszklić na oliwie, dodać na patelnię obrane i pokrojone ziemniaki, marchewki i brokuły. Przesmażyć razem chwile, a następnie dodać do garnka z przygotowanym wcześniej wywarem. Gotować pod przykryciem około 20-30 minut do miękkości warzyw. Kiedy warzywa będą miękkie zmiksować wszystko za pomocą blendera. 

Prażenie migdałów: na papierowy ręcznik kuchenny wylać kroplę oliwy, następnie przetrzeć ręcznikiem patelnię. Na tak posmarowaną patelnię wysypać 2 łyżki płatki migdałów i prażyć na małym ogniu, ciągle mieszając, aż migdały nabiorą złocistej barwy.

Różyczki brokuła, zostawione do dekoracji, zalać wrzątkiem. Po 2-3 minutach wyjąć z wody. 

Zupę podawać z kleksem śmietany, różyczkami brokuła i prażonymi płatkami migdałów.



Smacznego! ;)



~ przepis stąd

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz