czwartek, 14 listopada 2013

Omlet z dynią, brokułem i szynką

Smaczny omlet na szybki lekki obiad, śniadanie czy ciepłą kolację. Sycący i smakujący ;)


Omlet z dynią, brokułem i szynką



Składniki:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • 2-3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • curry
  • papryka słodka
  • około 100g gram brokułów
  • około 100g dyni
  • około 50g szynki

Przygotowanie:


Dynię umyć, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Wrzucić do rondelka, podlać wodą i dusić do miękkości. Doprawić do smaku curry, papryką, pieprzem, solą i dowolnymi ulubionymi przyprawami. 
Brokuł umyć, podzielić na różyczki i gotować na parze, tak żeby pozostał soczysty.
Szynkę pokroić w kostkę. Gotową dynię odsączyć z nadmiaru wody.
Wbić jajka do miski, dodać mleko i przyprawy. Za pomocą trzepaczki lub widelca, ubić jajka na gładką, żółtą masę. Na patelni rozpuść masło i wylać na nie jajka. Na wierz wyłożyć szynkę, dynię i brokuł. 
Nie mieszać, masa powinna się ściąć. Nakryć omlet przykrywą i smażyć na małym ogniu 3-5 minut, uważając, żeby nie przypalił się od spodu. 
Można podawać posypany ziołami lub tartym serem.

Porcję z takich proporcji wcinał Klusek, dla siebie zrobiłam z dwóch jajek ;)

Smacznego! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz