Smaczny omlet na szybki lekki obiad, śniadanie czy ciepłą kolację. Sycący i smakujący ;)
Omlet z dynią, brokułem i szynką
Składniki:
- 3 jajka
- 3 łyżki mleka
- 2-3 łyżki masła
- sól
- pieprz
- curry
- papryka słodka
- około 100g gram brokułów
- około 100g dyni
- około 50g szynki
Przygotowanie:
Dynię umyć, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Wrzucić do rondelka, podlać wodą i dusić do miękkości. Doprawić do smaku curry, papryką, pieprzem, solą i dowolnymi ulubionymi przyprawami.
Brokuł umyć, podzielić na różyczki i gotować na parze, tak żeby pozostał soczysty.
Szynkę pokroić w kostkę. Gotową dynię odsączyć z nadmiaru wody.
Wbić jajka do miski, dodać mleko i przyprawy. Za pomocą trzepaczki lub widelca, ubić jajka na gładką, żółtą masę. Na patelni rozpuść masło i wylać na nie jajka. Na wierz wyłożyć szynkę, dynię i brokuł.
Nie mieszać, masa powinna się ściąć. Nakryć omlet przykrywą i smażyć na małym ogniu 3-5 minut, uważając, żeby nie przypalił się od spodu.
Można podawać posypany ziołami lub tartym serem.
Porcję z takich proporcji wcinał Klusek, dla siebie zrobiłam z dwóch jajek ;)
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz