sobota, 23 listopada 2013

Tarta zielono-biała, czyli tarta z kurczakiem i zielonymi warzywami

Dziś tarta z kurczakiem, zielonymi warzywami i prażonymi ziarnami słonecznika. Wygląd nie jest idealny, ale smakowała znakomicie.


Tarta zielono-biała





Składniki na spód:

  • 250g mąki
  • 125g zimnej margaryny
  • sól
  • 50ml wody

Składniki na farsz:

  • 300g piersi kurczaka
  • 200g różyczek brokułów
  • 100g zielonego groszku (użyłam z puszki)
  • 150g tartego kabaczka
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 3 jajka
  • 200g śmietany (użyłam 18%)
  • proszek do pieczenia
  • sól
  • biały pieprz
  • ulubione zioła
  • curry
  • olej

Przygotowanie:


Ze składników na spód zagniatamy jednolite ciasto (w razie potrzeby dolewamy odrobinę wody lub dosypujemy mąki, jednak z mąką nie należy przesadzać, żeby spód nie wyszedł zbyt twardy), które wkładamy na około 30minut do lodówki. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkujemy je i wykładamy ciastem formę do tarty. Ciasto należy ponakłuwać widelcem. Spód podpiekamy około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto należy "obciążyć", aby nie wyrosło. Ja wyłożyłam na cieście papier do pieczenia, na papier wysypałam ryż, a ryż przykryłam kolejna warstwą papieru do pieczenia.

W czasie podpiekania spodu należy przygotować farsz. Kurczaka umyć i pokroić w dość drobną kostkę. Podsmażyć na oleju przyprawiając białym pieprzem i solą, po kilku minutach dorzucamy na patelnię brokuł i kabaczek, dosypujemy curry. Przesmażamy razem przez 3-4 minuty. W tym czasie na patelni posmarowanej odrobina oliwy prażymy ziarna słonecznika. Kiedy słonecznik jest gotowy w miseczce mieszamy jajka ze śmietaną, szczyptą proszku do pieczenia i ziołami. 

Kiedy spód jest podpieczony wykładamy na niego zawartość patelni, posypujemy całość zielonym groszkiem i słonecznikiem. Na koniec zalewamy wszystko masą śmietanowo-jajeczną i wkładamy tartę na około 30 minut do piekarnika. 


Podajemy na ciepło :)

Smacznego! ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz