Dziś tarta z kurczakiem, zielonymi warzywami i prażonymi ziarnami słonecznika. Wygląd nie jest idealny, ale smakowała znakomicie.
Tarta zielono-biała
Składniki na spód:
- 250g mąki
- 125g zimnej margaryny
- sól
- 50ml wody
Składniki na farsz:
- 300g piersi kurczaka
- 200g różyczek brokułów
- 100g zielonego groszku (użyłam z puszki)
- 150g tartego kabaczka
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 3 jajka
- 200g śmietany (użyłam 18%)
- proszek do pieczenia
- sól
- biały pieprz
- ulubione zioła
- curry
- olej
Przygotowanie:
Ze składników na spód zagniatamy jednolite ciasto (w razie potrzeby dolewamy odrobinę wody lub dosypujemy mąki, jednak z mąką nie należy przesadzać, żeby spód nie wyszedł zbyt twardy), które wkładamy na około 30minut do lodówki. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkujemy je i wykładamy ciastem formę do tarty. Ciasto należy ponakłuwać widelcem. Spód podpiekamy około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto należy "obciążyć", aby nie wyrosło. Ja wyłożyłam na cieście papier do pieczenia, na papier wysypałam ryż, a ryż przykryłam kolejna warstwą papieru do pieczenia.
W czasie podpiekania spodu należy przygotować farsz. Kurczaka umyć i pokroić w dość drobną kostkę. Podsmażyć na oleju przyprawiając białym pieprzem i solą, po kilku minutach dorzucamy na patelnię brokuł i kabaczek, dosypujemy curry. Przesmażamy razem przez 3-4 minuty. W tym czasie na patelni posmarowanej odrobina oliwy prażymy ziarna słonecznika. Kiedy słonecznik jest gotowy w miseczce mieszamy jajka ze śmietaną, szczyptą proszku do pieczenia i ziołami.
Kiedy spód jest podpieczony wykładamy na niego zawartość patelni, posypujemy całość zielonym groszkiem i słonecznikiem. Na koniec zalewamy wszystko masą śmietanowo-jajeczną i wkładamy tartę na około 30 minut do piekarnika.
Podajemy na ciepło :)
Smacznego! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz