Pyszne, lekko kwaskowe, mocno wilgotne muffinki z jabłkiem, inspirowane tym przepisem. Dałam trochę za dużo jabłek, więc moje wypieki nie były tak puszyste jak w oryginalne, ale mimo wszystko smaczne ;)
Muffiny z jabłkiem i jogurtem naturalnym:
Składniki:
- 1 duże jabłko (dałam 2 małe i było za dużo)
- sok z cytryny
- 125g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 60g brązowego cukru
- 40ml (ok 1/5 szklanki) oleju
- 125g jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej
- brązowy cukier do posypania
- cynamon do posypania
Przygotowanie:
Jabłko obrać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Następnie w jednej misce połączyć jajko, cukier, olej i jogurt, na końcu do masy dodać jabłko i delikatnie wymieszać. Do miski z masą dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać do połączenia składników. Ciasto przełożyć do foremek i każdą muffinkę posypać z wierzchu odrobiną brązowego cukru i cynamonu. Piec około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz