środa, 6 listopada 2013

Muffiny z jabłkiem i jogurtem naturalnym

Pyszne, lekko kwaskowe, mocno wilgotne muffinki z jabłkiem, inspirowane tym przepisem. Dałam trochę za dużo jabłek, więc moje wypieki nie były tak puszyste jak w oryginalne, ale mimo wszystko smaczne ;)


Muffiny z jabłkiem i jogurtem naturalnym:



Składniki:

  • 1 duże jabłko (dałam 2 małe i było za dużo)
  • sok z cytryny
  • 125g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 60g brązowego cukru
  • 40ml  (ok 1/5 szklanki) oleju
  • 125g jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej
  • brązowy cukier do posypania
  • cynamon do posypania


Przygotowanie:

Jabłko obrać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Następnie w jednej misce połączyć jajko, cukier, olej i jogurt, na końcu do masy dodać jabłko i delikatnie wymieszać. Do miski z masą dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać do połączenia składników. Ciasto przełożyć do foremek i każdą muffinkę posypać z wierzchu odrobiną brązowego cukru i cynamonu. Piec około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.



Smacznego! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz