Propozycja na lekki obiad. Grillowany filet z łososia, podany na sałacie z tostami. Szybko, smacznie i zdrowo ;)
Grillowany filet z łososia:
Składniki:
- 2 filety po około 200g
- cytryna
- pieprz świeżo mielony
- sól
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Filety dokładnie myjemy. Każdy filet smarujemy oliwą z oliwek, nacieramy solą i świeżo mielonym pieprzem, posypujemy startą skórką cytryny (cytrynę należy dokładnie umyć i wyparzyć w gorącej wodzie) i polewamy wyciśniętym sokiem z cytryny. Tak przygotowane filety wkładamy do lodówki na około 30 minut.
Ja swoją rybę przygotowywałam w opiekaczu, na blaszkach grillowych. Gotową rybę włożyć do opiekacza, zamknąć i grillować około 10 minut. Kiedy ryba jest gotowa podać na sałacie z grzankami.
Dodatkowo położyć plasterki cytryny, z której można wycisnąć sok.
Filety można przygotować w taki sam sposób na patelni grillowej lub w piekarniku.
Smacznego! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz