niedziela, 24 listopada 2013

Grillowany filet z łososia

Propozycja na lekki obiad. Grillowany filet z  łososia, podany na sałacie z tostami. Szybko, smacznie i zdrowo ;)


Grillowany filet z łososia:




Składniki:

  • 2 filety po około 200g
  • cytryna
  • pieprz świeżo mielony
  • sól
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

 Filety dokładnie myjemy. Każdy filet smarujemy oliwą z oliwek, nacieramy solą i świeżo mielonym pieprzem, posypujemy startą skórką cytryny (cytrynę należy dokładnie umyć i wyparzyć w gorącej wodzie) i polewamy wyciśniętym sokiem z cytryny. Tak przygotowane filety wkładamy do lodówki na około 30 minut.
Ja swoją rybę przygotowywałam w opiekaczu, na blaszkach grillowych. Gotową rybę włożyć do opiekacza, zamknąć i grillować około 10 minut. Kiedy ryba jest gotowa podać na sałacie z grzankami. 
Dodatkowo położyć plasterki cytryny, z której można wycisnąć sok.

Filety można przygotować w taki sam sposób na patelni grillowej lub w piekarniku.


Smacznego! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz