Ciasto, które właściwie jest ukłonem w stronę Kluska, bo z czekoladą gorzką, której ja nie lubię. Od jakiegoś czasu uśmiechał się do mnie kabaczek, którego postanowiłam wykorzystać do upieczenia tego ciasta. Przepis znalazłam już jakiś czas temu tutaj. Ciasto jest wilgotne i mocno czekoladowe. U mnie wyszło płaskie, ponieważ nie miałam mniejszej blaszki - a porcja ciasta przewidziana jest na tortownicę. Nie umniejsza to jednak jego smaku :)
Czekoladowe ciasto z kabaczkiem
Składniki:
- 100ml oleju
- 180g cukru (dałam 100g)
- kilka kropel olejku waniliowego
- 3 jajka
- 250g mąki
- 50g kakao (dałam 30g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 400g tartej cukinii (odsączonej z nadmiaru wody)
- 100g czekolady (dałam gorzką)
Przygotowanie:
W misce mieszamy mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. W osobnej misce mieszamy olej, cukier, olejek waniliowy i jajka. Wlewamy płynne składniki do mąki i mieszamy. Następnie dodajemy do masy cukinię i czekoladę (drobno posiekaną) i całość razem łączymy. Wylewany masę do blaszki (tortownicy) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
Smacznego! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz