Pyszne, aromatyczne i wilgotne muffiny z dynią :) Z mnóstwem przypraw i pestkami dyni na wierzchu. Testowałam je na rodzinie, kiedy byliśmy z Kluskiem z wizytą, i wszystkim bardzo smakowały :) Przepis pochodzi z listopadowych Moich Smaków Życia.
Muffiny dyniowe z orzechami i kruszonką
Składniki na muffiny:
- 3/4 gęstego purée dyniowego (około 200g)
- 250g mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki utartej gałki muszkatołowej
- 4 utarte goździki
- 150g cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 100ml oleju
- 100ml mleka
- 70g orzechów włoskich
Składniki na kruszonkę:
- 30g mąki
- 40g cukru trzcinowego
- 20g zimnego masła
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 25g orzechów włoskich
Dodatkowo:
- wyłuskane pestki dyni do posypania
Przygotowanie:
Najpierw przygotować kruszonkę: przesianą do miski mąkę posiekaj z zimnym masłem, dodaj cukier i cynamon. Zagnieć ciasto, pod koniec dodaj posiekane orzechy włoskie. Włóż do lodówki na ok 20 minut (lub do zamrażalnika na około 5 minut).
Następnie przygotować muffinki: do jednej miski wsyp składniki suche: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, goździki, gałkę muszkatołową. W drugiej misce ubij jajka (o temperaturze pokojowej) z cukrem. Do ubitych jajek dodawaj kolejno: olej, purée dyniowe (przepis na purée TUTAJ) , a następnie na przemiennie po połowie mąki i letniego mleka. Ucieraj aż składniki się połączą. Na koniec wmieszaj posiekane orzechy włoskie.
Napełnij foremki do 2/3 wysokości, a każdą muffinkę z wierzchu posyp kruszoną i pestkami dyni. Piecz około 25-30 minut (do tzw. suchego patyczka) w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Smacznego! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz