wtorek, 12 listopada 2013

Muffiny dyniowe z orzechami i kruszonką

Pyszne, aromatyczne i wilgotne muffiny z dynią :) Z mnóstwem przypraw i pestkami dyni na wierzchu. Testowałam je na rodzinie, kiedy byliśmy z Kluskiem z wizytą, i wszystkim bardzo smakowały :) Przepis pochodzi z listopadowych Moich Smaków Życia.


Muffiny dyniowe z orzechami i kruszonką




Składniki na muffiny:

  • 3/4 gęstego purée dyniowego (około 200g)
  • 250g mąki 
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki utartej gałki muszkatołowej
  • 4 utarte goździki
  • 150g cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 100ml oleju
  • 100ml mleka
  • 70g orzechów włoskich

Składniki na kruszonkę:

  • 30g mąki
  • 40g cukru trzcinowego
  • 20g zimnego masła
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 25g orzechów włoskich

Dodatkowo:

  • wyłuskane pestki dyni do posypania

Przygotowanie:


Najpierw przygotować kruszonkę: przesianą do miski mąkę posiekaj z zimnym masłem, dodaj cukier i cynamon. Zagnieć ciasto, pod koniec dodaj posiekane orzechy włoskie. Włóż do lodówki na ok 20 minut (lub do zamrażalnika na około 5 minut).
Następnie przygotować muffinki: do jednej miski wsyp składniki suche: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, goździki, gałkę muszkatołową. W drugiej misce ubij jajka (o temperaturze pokojowej) z cukrem. Do ubitych jajek dodawaj kolejno: olej, purée dyniowe (przepis na purée TUTAJ) , a następnie na przemiennie po połowie mąki i letniego mleka. Ucieraj aż składniki się połączą. Na koniec wmieszaj posiekane orzechy włoskie.
Napełnij foremki do 2/3 wysokości, a każdą muffinkę z wierzchu posyp kruszoną i pestkami dyni. Piecz około 25-30 minut (do tzw. suchego patyczka) w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.



Smacznego! ;)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz