środa, 13 listopada 2013

Ciasto dyniowe z kremem czekoladowym

Bardzo wilgotne i mocno słodkie ciasto dyniowe. Nie przepadam za słodkimi wypiekami, ale to ciasto przypadło mi do gustu ( choć następnym razem dodam mniejszą ilość kremu czekoladowego). Klusek jako słodyczożerca był zachwycony :) Bardzo dobre ciasto! Przepis na nie znalazłam tutaj


Ciasto dyniowe z kremem czekoladowym




Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 i 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 i 1/2 szklanki cukru (ja dałam 3/4 szklanki i było baaaardzo słodkie)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 szklanka purée dyniowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (nie dałam, bo nie miałam)
  • 8 łyżeczek kremu czekoladowego (takiego do kanapek) (dałam 4 łyżeczki  i było bardzo słodko)

Przygotowanie:


Purée przygotować wg przepisu stąd. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i przygotować blaszkę do pieczenia (ja piekłam w bujanej foremce 30 x 10).
W jednej misce wymieszać składniki suche: mąkę, sól, sodę, cynamon, gałkę muszkatołową. W misce drugiej wymieszać cukier, olej, wodę, purée dyniowe, jajka i ekstrakt. Następnie składniki mokre wlać do suchych i delikatnie połączyć. Przelać ciasto do wcześniej przygotowanej formy. Na wierzch ciasta położyć 4 łyżeczki kremu czekoladowego i okrężnymi ruchami wsmarować w ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez około godzinę (60 minut), do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasta zostawiamy je jeszcze przez 15 minut w foremce, żeby ciasto odpoczęło.

Polecam, pycha! ;)



Smacznego! ;)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz