Dynia, dynia, dynia ach to ty ;) Klusek twierdzi, że dyni nie lubi.. ale o ten krem sam się upominał, bo pamiętał smak z zeszłego roku. Zupka rzeczywiście jest bardzo smaczna ;) Delikatna i sycąca, na prawdę pycha ;)
Krem z dyni z jabłkiem i curry
Składniki:
- 1kg dyni
- 1 cebula
- 1 duże jabłko
- 2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- ok 1. litra bulionu warzywnego (4 szklanki)
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- sól
- pieprz
- grzanki (przepis TU)
Przygotowanie:
Jabłko, cebulę i dynię pokroić w kostkę. W garnku roztopić masło z oliwą, następnie zeszklić na nim cebulę. Później dodać jabłko, dynię i przyprawy. Dusić pod przykryciem około 3 minuty. Następnie wlać do garnka bulion i dusić do miękkości. Po około 30 minutach, kiedy wszystko będzie miękkie, zmiksować blenderem na gładki krem. Wlać pół szklanki mleka i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podałam z grzankami ziołowymi.
Smacznego! ;)
~ przepis stąd
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz