poniedziałek, 11 listopada 2013

Krem z dyni z jabłkiem i curry

Dynia, dynia, dynia ach to ty ;) Klusek twierdzi, że dyni nie lubi.. ale o ten krem sam się upominał, bo pamiętał smak z zeszłego roku. Zupka rzeczywiście jest bardzo smaczna ;) Delikatna i sycąca, na prawdę pycha ;)


Krem z dyni z jabłkiem i curry



Składniki:

  • 1kg dyni
  • 1 cebula
  • 1 duże jabłko 
  • 2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • ok 1. litra bulionu warzywnego (4 szklanki)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz
  • grzanki (przepis TU)


Przygotowanie:


Jabłko, cebulę i dynię pokroić w kostkę. W garnku roztopić masło z oliwą, następnie zeszklić na nim cebulę. Później dodać jabłko, dynię i przyprawy. Dusić pod przykryciem około 3 minuty. Następnie wlać do garnka bulion i dusić do miękkości. Po około 30 minutach, kiedy wszystko będzie miękkie, zmiksować blenderem na gładki krem. Wlać pół szklanki mleka i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podałam z grzankami ziołowymi.



Smacznego! ;)


~ przepis stąd


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz