środa, 27 listopada 2013

Muffiny z cukinią i ananasem

Przepis pochodzi z książki "Muffiny", którą jakiś czas temu kupiłam w lidlu. Smaczne połączenie cukinii i ananasa z lekko korzenną nutą. 


Muffiny z cukinią i ananasem



Składniki:

  • 250g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki kakao
  • 180g cukinii
  • 2 jajka
  • 90g brązowego cukru (dałam około 60g i były wystarczająco słodkie)
  • 80ml oleju
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 150g kostek ananasa (użyłam ananasa z puszki)
  • kakao i cukier puder do posypania muffinek

Przygotowanie:


Ananasa pokroić w dość drobną kostkę. Cukinię oczyścić, osuszyć i zetrzeć drobno na tarce.W jednej misce zmieszać ze sobą: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i kakao. W drugiej misce wymieszać jajka z cukrem, olejem i gałką muszkatołową. Składniki mokre wlać do suchych i niedbale ze sobą wymieszać. Na koniec dodać ananasa i cukinię, zamieszać do połączenia składników. Masę przełożyć do foremek do około 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu muffiny pozostawić jeszcze przez 5 minut w foremkach. Po tym czasie wyjąć z foremek i posypać za pomocą sitka cukrem pudrem i kakao.


Smacznego! ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz