poniedziałek, 16 czerwca 2014

Pożywnie i zdrowo czyli batoniki owsiano-bananowe

Smaczne, zdrowe i bardzo sycące batoniki. Idealne na drugie śniadanie do pracy czy jako zdrowa przekąska w ciągu dnia. Są dość słodkie, więc nawet słodyczowym łasuchom powinny przypaść do gustu :) Przygotowanie bardzo proste. Zapraszam:


Batoniki owsiano-bananowe:



Składniki:


  • 2 średnie bardzo dojrzałe banany
  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1 garść pestek dyni
  • 2-3 łyżki sezamu
  • 2-3 łyżki ziaren słonecznika (łuskanego)
  • 1 łyżka miodu (można dać więcej lub mniej w zależności od słodkości bananów i własnych preferencji)
  • 1 garść suszonej żurawiny
  • 1 garść rodzynek
  • 4 łyżki otrąb


Przygotowanie: 

Banany obrać i rozgnieść na papkę za pomocą widelca. Pestki dyni, sezam, słonecznik i płatki owsiane prażyć przez kilka minut na suchej patelni (do momentu aż się zarumienią i zaczną intensywnie pachnieć). Następnie zawartość patelni przełożyć do miski i dodać pozostałe składniki. Wszystko razem wymieszać do połączenia się składników. Gotową masę przełożyć do formy wyłożonej papierem (u mnie długa keksówka). Masę dokładnie docisnąć i wyrównać, żeby utworzyła się równa powierzchnia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Wystudzone ciasto wyjmujemy z formy i kroimy na prostokątne batoniki.

Smacznego! :)

~ przepis ze zmianami stąd

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz