Smaczne, zdrowe i bardzo sycące batoniki. Idealne na drugie śniadanie do pracy czy jako zdrowa przekąska w ciągu dnia. Są dość słodkie, więc nawet słodyczowym łasuchom powinny przypaść do gustu :) Przygotowanie bardzo proste. Zapraszam:
Batoniki owsiano-bananowe:
Składniki:
- 2 średnie bardzo dojrzałe banany
- 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
- 1 garść pestek dyni
- 2-3 łyżki sezamu
- 2-3 łyżki ziaren słonecznika (łuskanego)
- 1 łyżka miodu (można dać więcej lub mniej w zależności od słodkości bananów i własnych preferencji)
- 1 garść suszonej żurawiny
- 1 garść rodzynek
- 4 łyżki otrąb
Przygotowanie:
Banany obrać i rozgnieść na papkę za pomocą widelca. Pestki dyni, sezam, słonecznik i płatki owsiane prażyć przez kilka minut na suchej patelni (do momentu aż się zarumienią i zaczną intensywnie pachnieć). Następnie zawartość patelni przełożyć do miski i dodać pozostałe składniki. Wszystko razem wymieszać do połączenia się składników. Gotową masę przełożyć do formy wyłożonej papierem (u mnie długa keksówka). Masę dokładnie docisnąć i wyrównać, żeby utworzyła się równa powierzchnia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Wystudzone ciasto wyjmujemy z formy i kroimy na prostokątne batoniki.
Smacznego! :)
~ przepis ze zmianami stąd
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz