środa, 4 grudnia 2013

Chili con carne

Smaczne, sycące i rozgrzewające danie :) Jedliśmy z domową tortillą (przepis). Pod ręką miałam mięso mielone mieszane, następnym razem spróbuję w wołowiną :) Zrobiłam wersję mało pikantną, kolejnym razem spróbuję ostrzej ;)


Chilli con carne:




Składniki:

  • 1/2 kg mielonej wołowiny (lub mięsa mieszanego)
  • 1 duża cebula
  • 1 czerwona papryka
  • puszka pomidorów w zalewie (bez skóry, w kawałkach)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 1 łyżeczka sproszkowanego chilli, pieprzu cayenne lub mała, pokrojona papryczka (dodajemy to, na co mamy ochotę i w ilości takiej, jaka ostrość nam odpowiada - ja dałam ok 2/3 łyżeczki pieprzu cayenne i było lekko pikantne)
  • łyżeczka kminu rzymskiego - kuminu
  • 1/2 łyżeczki oregano (następnym razem nie dodam, nie odpowiadał mi jego smak w tej potrawie)
  • sól
  • pieprz
  • cukier do smaku
  • oliwa z oliwek do smażenia

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie. Dorzucić posiekany czosnek, kumin, chili i przesmażyć razem przez minutę. Dodać na patelnię mięso i smażyć, aż mięso przestanie być surowe. Następnie dodać puszkę pomidorów i przyprawić do smaku. Dusić wszystko pod przykryciem przez około 10 minut. Po tym czasie dodać pokrojoną drobno paprykę i znów dusić, mieszając co jakiś czas przez około 5 minut. Na koniec dorzucić przepłukaną na sicie czerwoną fasolę i kukurydzę. W razie potrzeby podlać odrobina wody lub bulionu. Zagotować i podawać na ciepło.

Ja podałam z domową tortillą.


Smacznego! ;)



~ przepis stąd

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz