niedziela, 15 grudnia 2013

Pizza na cieście drożdżowym z dodatkiem płatków kukurydzianych

Przepis na to ciasto do pizzy mam od brata ;) Oboje z narzeczoną uważają, że to najlepsze ciasto do pizzy jakie jedli :) My z Kluskiem robiliśmy do niego póki co dwa podejścia :) Za pierwszym razem nie byliśmy do końca przekonani, czy rzeczywiście jest tak dobre.. Jednak za drugim razem okazało się, że ciasto jest naprawdę bardzo dobre :) Poprzednio po prostu zbyt cienko rozwałkowaliśmy placki i wyszły nieco suche. 
Ciasto różni się od standardowego chrupkością, którą nadają płatki, co fajnie wpływa na doznania smakowe ;)


Drożdżowe ciasto do pizzy z dodatkiem płatków kukurydzianych:



Składniki:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka mąki typu 650
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta słodkiej papryki
  • 2 garści płatków kukurydzianych
  • pół kostki drożdży
  • 3 łyżki oleju


Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania rozczynu: do 1/2 szklanki letniej wody dodać pół kostki drożdży i rozpuścić je. Następnie dodać 3 łyżki oleju, szczyptę cukru i dolać wodą do pełnej szklanki. Zamieszać wszystko i pozostawić na kilka minut. W tym czasie do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól, paprykę i płatki kukurydziane. Dodać do miski rozczyn i zagnieść wszystko razem na gładką masę. Ciasto powinno być elastyczne i nie lepić się do rąk.
Gotowe ciasto pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (najlepiej na około godzinę, tak aby masa podwoiła swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto rozwałkować, ułożyć na blasze i dodać ulubione dodatki. Piec około 8 minut w temperaturze 250 stopni.


Smacznego! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz