Przepis na to ciasto do pizzy mam od brata ;) Oboje z narzeczoną uważają, że to najlepsze ciasto do pizzy jakie jedli :) My z Kluskiem robiliśmy do niego póki co dwa podejścia :) Za pierwszym razem nie byliśmy do końca przekonani, czy rzeczywiście jest tak dobre.. Jednak za drugim razem okazało się, że ciasto jest naprawdę bardzo dobre :) Poprzednio po prostu zbyt cienko rozwałkowaliśmy placki i wyszły nieco suche.
Ciasto różni się od standardowego chrupkością, którą nadają płatki, co fajnie wpływa na doznania smakowe ;)
Drożdżowe ciasto do pizzy z dodatkiem płatków kukurydzianych:
Składniki:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 szklanka mąki typu 650
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- szczypta słodkiej papryki
- 2 garści płatków kukurydzianych
- pół kostki drożdży
- 3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania rozczynu: do 1/2 szklanki letniej wody dodać pół kostki drożdży i rozpuścić je. Następnie dodać 3 łyżki oleju, szczyptę cukru i dolać wodą do pełnej szklanki. Zamieszać wszystko i pozostawić na kilka minut. W tym czasie do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól, paprykę i płatki kukurydziane. Dodać do miski rozczyn i zagnieść wszystko razem na gładką masę. Ciasto powinno być elastyczne i nie lepić się do rąk.
Gotowe ciasto pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (najlepiej na około godzinę, tak aby masa podwoiła swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto rozwałkować, ułożyć na blasze i dodać ulubione dodatki. Piec około 8 minut w temperaturze 250 stopni.
Smacznego! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz