czwartek, 12 grudnia 2013

Spaghetti ala carbonara

Bardzo smaczny makaron w sosie na bazie śmietany z boczkiem i cebulką.. Zdjęcia może nie wyglądają zachęcająco, ale zapewniam warto spróbować ;) Jedno z ulubionych dań Kluska, choć oboje nie lubimy cebuli;) Szybkie, proste i smaczne.. takie właśnie lubię ;)


Spaghetti ala carbonara:




Składniki (porcja dla 2-3 osób):

  • garść makaronu typu spaghetti
  • 150g wędzonego boczku
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • 4-5 łyżek śmietany (np 18%)
  • ok 50g śmietankowego serka topionego 
  • tarty ser do posypania (twardy)
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony

Przygotowanie:

Boczek kroję w drobne paski, wrzucam na patelnię i podsmażam robiąc z niego skwarki. Kiedy boczek jest podsmażony dorzucam pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smażę wszystko razem, aż cebula nabierze złoto-brązowego koloru. Należy uważać, aby cebula się nie przypaliła, ponieważ przypalona nada gorzkiego smaku. W czasie kiedy przygotowuję skwarki, w dużym garnku gotuję makaron, a w osobnej miseczce, za pomocą ubijaczki, mieszam ze sobą jajka, śmietanę, rozdrobniony serek topiony i przyprawy.  Kiedy makaron jest ugotowany, odcedzam go i stawiam garnek na małym ogniu. Wlewam do makaronu masę śmietanowo-jajeczną i mieszam do czasu, aż masa zgęstnieje i połączy się z makaronem. Należy makaron stale mieszać, aby się nie przypalił, a z jajka nie zrobiła się jajecznica ;) w razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku, choć makaron sam w sobie powinien być delikatny, bo to cebulka z boczkiem nadadzą mu wyrazistego smaku. 
Gotowy makaron wykładam na talerz, na makaron nakładam skwarki z cebulą, a całość posypuję tartym serem.


Smacznego! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz