poniedziałek, 2 grudnia 2013

Purée ziemniaczane

Bardzo lubię ziemniaki, we wszystkich możliwych wariacjach. Klusek z ziemniaków lubi frytki albo nic ;) Po spróbowaniu tego purée stwierdził, że jest pyszne i takie do obiadu mogę robić ;) Aprobata Lubego jest, więc przepis zostaje zapisany ;) ;) ;)
Purée nie jest żadnym odkryciem, ale jest smaczne i banalne w przygotowaniu ;)


Purée ziemniaczane




Składniki na 2 osoby:

  •  5 średnich ziemniaków
  • 1-2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka masła
  • sól
  • koperek

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Kiedy będą miękkie zdjąć z ognia, dodać masło i ugnieść za pomocą ugniatacza do ziemniaków. Kiedy masło się rozpuści i połączy z ziemniakami dodać łyżkę mleka. Ugniatać ziemniaki dalej na gładką, jednolitą masę. W razie potrzeby dodać jeszcze jedną łyżkę mleka i ew przyprawić do smaku. Podawać posypane świeżym koperkiem.

Moje purée pozostawiam delikatne, o lekko maślanym smaku.

Smacznego! ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz