poniedziałek, 13 stycznia 2014

Pulpeciki mięsne z nadzieniem serowym

Smaczna alternatywa dla zwykłych mielonych, choć nie ma nic lepszego niż mielone mojej mamy <3. Przepis na pulpeciki pochodzi z książki zakupionej w lidlu: Szybka Kuchnia, jednak przepis podaję z moimi drobnymi modyfikacjami. Można podawać na zimno z dipem jako przekąskę, bądź na ciepło jako część dania obiadowego ;) U mnie jako obiad ;]


Pulpeciki mięsne z nadzieniem serowym:



Składniki:

  • 500g mięsa mielonego
  • bułka tarta
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 100g ziołowego serka topionego
  • mleko
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek obrać i posiekać, następnie poddusić na oleju. Pietruszkę umyć, osuszyć i posiekać. Mięso włożyć do miski, wsypać pół szklanki bułki tartej, wbić jajka, dodać przecier pomidorowy, podduszone cebulę i czosnek oraz posiekaną pietruszkę. Wlać 3 łyżki mleka. Zagnieść wszystko na jednolitą masę, doprawić solą i pieprzem. W zależności od konsystencji masy dosypać bułki tartej bądź dolać mleka. Konsystencja powinna być taka, aby swobodnie można było formować miękkie kotlety, w których środek da się coś włożyć.
Kiedy masa jest gotowa należy formować z niej niewielkie kulki i do środka każdej z nich wkładać około pół łyżeczki serka topionego. Gotowe kulki z serem w środku obtoczyć w bułce tartej i smażyć w głębokim oleju. Usmażone pulpety odsączyć na papierowym ręczniku. 
Podawać jako obiad lub przekąskę.


Smacznego! ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz