Dzisiejsza kolacja:) Szybka, smaczna, zdrowa i ciepła - tak lubię ;) Jedliśmy z jogurtem lub cukrem pudrem, ale można zjeść także w wersji pikantnej. Placuszki są uniwersalne i tylko od naszej chęci zależy to, w jakiej formie je zjemy :) Zrobiłam z płatków błyskawicznych, ale następnym razem spróbuję z górskimi, które są wg mnie lepsze.
Placuszki owsiane z marchewką:
Składniki:
- 2 średnie marchewki
- ok 150g płatków owsianych błyskawicznych
- garść ziaren słonecznika
- garść pestek dyni
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- gałka muszkatołowa
- cynamon
- sól
- ciepła woda
- ew cukier puder/jogurt do podania
Przygotowanie:
Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do marchewki dodać płatki owsiane, słonecznik, pestki dyni, jajko, łyżkę oleju oraz przyprawy do smaku. Całość wymieszać i zalać ciepłą wodą, tak aby masa miała konsystencję podobna do tej na placki ziemniaczane (gęsta, ale lekko lejąca). Placuszki smażyć na patelni posmarowanej ręcznikiem papierowym nasączonym olejem. Na każdą stronę po około minutę - do ładnego zarumienienia placków. Podawać wg gustu na słodko lub słono. Jeść ciepłe.
Smacznego! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz