sobota, 18 stycznia 2014

Schab w kapuście kiszonej z ziemniakami

Bardzo dobre danie. Właściwie oboje z Kluskiem byliśmy zaskoczeni i zarówno zachwyceni smakiem. Mięsko było miękkie, kruche i soczyste, ani trochę nie było suche. Ziemniaki nabrały lekko kwasowego smaku od kapusty.. a pomysł wziął się stąd, że Klusek poprosił o coś innego niż lekka zupa, kurczak lub ryba.. no i miał ochotę na kapustę.. Bardzo proste w przygotowaniu, potrzebuje sporo czasu, ale myślę, że warto.. Bardzo smaczne, polecam!


Schab w kapuście kiszonej z ziemniakami:




Składniki dla 2-3 osób:


  • 500-600g schabu bez kości
  • 350g kapusty kiszonej
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • 5 ziemniaków

Przygotowanie:

Mięso umyć, osuszyć za pomocą ręczników papierowych. Przygotowane mięso natrzeć solą, świeżo mielonym pieprzem oraz rozgniecionym czosnkiem. Odstawić do lodówki na około 2 godziny, aby mięso przeszło aromatami. Po tym czasie mięso wyjąć i obsmażyć chwilę na oleju. Mięso należy obsmażyć z każdej strony, aby zatrzymać wilgoć w mięsie. Tak przygotowane mięso układać na dnie naczynia żaroodpornego
Kiedy mięso jest gotowe zajmujemy się kapustą: cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju. Kapustę kiszoną przepłukać wodą i poszatkować. Do kapusty dodać zeszkloną wcześniej cebulkę i ew przyprawić solą i pieprzem. Mięso wyłożone w naczyniu należy obłożyć przygotowaną kapustą. Całość zalewamy szklanką wody, a na wierzchu układany obrane, umyte i pokrojone ziemniaki. Naczynie nakrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Danie dusimy 1 i 1/2 godziny.

Smacznego!;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz