czwartek, 30 stycznia 2014

Lekki kapuśniak

Ostatnio wzięło mnie na zupy, których kiedyś nie cierpiałam.. Do zup przekonałam się będąc na studiach, kiedy z czasem zaczęłam tęsknić do domowych obiadów, których w domu nigdy jeść nie chciałam.. ;) Taka logika zołzy. Oczywiście znienawidzone za dzieciaka pomidorową i ogórkową omijałam szerokim łukiem. Do czasu.. Klusek uwielbia zupy, a ogórkową mógłby jeść zamiast barszczu na wigilię i we wszystkie 364 pozostałe dni. Musiałam nauczyć się robić i siłą rzeczy jeść. Nie ma tego złego.. bo okazało się, że można to polubić. Zresztą co tu dużo mówić -  lubię wszystko co gotuje ;);) Ale nie o ogórkowej dzisiaj będzie. Dziś zapraszam na lekki, zdrowy i rozgrzewający kapuśniak - smaczna propozycja na zimowe dni:


Lekki kapuśniak:



Składniki:

  • 2 udka kurczaka
  • kawałek selera
  • kawałek pietruszki
  • kawałek pora
  • 3-4 marchewki
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 szklanka (100-150g) kapusty kiszonej
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarnka ziela angielskiego
  • lubczyk
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Do garnka z zimną wodą wkładamy mięso i obgotowujemy na wolnym ogniu, co jakiś czas usuwając "szumowiny". W tym czasie obieramy warzywa. Seler i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Marchew kroimy na mniejsze kawałki, takie jakie lubimy, a ziemniaki w kostkę. Kiedy mięso jest obgotowane wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Dodajemy włoszczyznę i ziemniaki i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Dodajemy pieprz i lubczyk. W tym czasie szatkujemy kapustę. Kiedy warzywa i mięso są miękkie wyjmujemy mięso i dorzucamy kapustę. Kapustę dorzucamy na końcu, ponieważ kwas spowalnia gotowanie innych składników. Zupę z kapustą gotujemy około 20 minut. W tym czasie dzielimy mięso na mniejsze kawałki i oddzielamy od kości. Zupę doprawiamy do smaku, dorzucamy kawałki mięsa, gotujemy 2 minuty i podajemy. 

Smacznego! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz