wtorek, 7 stycznia 2014

Sałatka śledziowa z jabłkiem i porem

Przepis pochodzi z grudniowych Smaków Życia, a sałatka znalazła miejsce zarówno na wigilijnym jak i sylwestrowym stole. Śledź nie w każdej postaci do mnie przemawia, jednak w tej sałatce okazał się smaczny. Ciekawe połączenie składników, a posiekane orzechy włoskie nadają charakterystyczny smak i chrupkość. Naprawdę smaczna propozycja podania śledzi ;)


Sałatka śledziowa z jabłkiem i porem



Składniki:

  • ok 400g filetów śledziowych (ok. 8 sztuk)
  • 1 jabłko (duże)
  • 1 por
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany (18%)
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • koperek

Przygotowanie:


Śledzie umyć i osuszyć, pokroić na nieduże kawałki. Jabłko (razem ze skórką) pokroić na cienkie plasterki i skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Por pokroić na plasterki (jeśli chcemy załagodzić nieco ostrość pora i wydobyć jego ładną zieloną barwę, należy zalać go gorącą wodą na około minutę i po tym czasie odsączyć). Orzechy posiekać.
Przygotować sos:  majonez wymieszać ze śmietaną i musztardą, następnie przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. 
Śledzie połączyć z orzechami, jabłkiem i porem, polać sosem. Odstawić do lodówki na około godzinę. Przed podaniem posypać koperkiem.


Smacznego! ;)

1 komentarz:

  1. Bardzo fajna,lekka wersja śledzia,polecam! nawet dla osób nie przepadających za śledziami.

    OdpowiedzUsuń