Przepis pochodzi z grudniowych Smaków Życia, a sałatka znalazła miejsce zarówno na wigilijnym jak i sylwestrowym stole. Śledź nie w każdej postaci do mnie przemawia, jednak w tej sałatce okazał się smaczny. Ciekawe połączenie składników, a posiekane orzechy włoskie nadają charakterystyczny smak i chrupkość. Naprawdę smaczna propozycja podania śledzi ;)
Sałatka śledziowa z jabłkiem i porem
Składniki:
- ok 400g filetów śledziowych (ok. 8 sztuk)
- 1 jabłko (duże)
- 1 por
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany (18%)
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich
- sól
- pieprz
- cukier
- koperek
Przygotowanie:
Śledzie umyć i osuszyć, pokroić na nieduże kawałki. Jabłko (razem ze skórką) pokroić na cienkie plasterki i skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Por pokroić na plasterki (jeśli chcemy załagodzić nieco ostrość pora i wydobyć jego ładną zieloną barwę, należy zalać go gorącą wodą na około minutę i po tym czasie odsączyć). Orzechy posiekać.
Przygotować sos: majonez wymieszać ze śmietaną i musztardą, następnie przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Śledzie połączyć z orzechami, jabłkiem i porem, polać sosem. Odstawić do lodówki na około godzinę. Przed podaniem posypać koperkiem.
Smacznego! ;)
Bardzo fajna,lekka wersja śledzia,polecam! nawet dla osób nie przepadających za śledziami.
OdpowiedzUsuń