wtorek, 11 lutego 2014

Lekki gulasz wieprzowo-warzywny

Od czasu do czasu mamy ochotę na jakiś gulasz. Dziś lżejsza wersja - nie zagęszczana mąką i z duża ilością warzyw :) Smacznie i kolorowo.


Lekki gulasz wieprzowo-warzywny:


Składniki:

  • ok 500-600g wieprzowiny (u mnie łopatka)
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 1 średnia papryka żółta
  • 1 średnia papryka czerwona
  • 2 średnie marchewki
  • bulion
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • pieprz cayenne/papryka ostra
  • olej do smażenia
  • ew otręby do zagęszczenia

Przygotowanie:

Mięso umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Obsmażyć na oleju na dość dużym ogniu, pod koniec dodać cebulę pokrojoną w pióra (bądź kostkę, jak kto woli) i doprawić solą i pieprzem. Kiedy mięso jest podsmażone zalać bulionem (tak, żeby całe mięso znajdowało się pod wodą), dodać liść laurowy, ziele angielskie i dusić na małym ogniu. do miękkości. Po około 30 minutach dodać marchewkę pokrojoną w talarki i dalej dusić do miękkości. W tym czasie pokroić papryki w kostkę oraz cukinię w plastry. Kiedy mięso i marchew są miękkie wrzucić do garnka paprykę i dusić około 5-10 minut, po tym czasie dorzucić cukinię. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką słodką i pieprzem cayenne. Gotować jeszcze około 5 minut. Jeśli gulasz jest za rzadki można go zagęścić otrębami lub jeśli ktoś woli -mąką. 

Podałam z kaszą.

Smacznego! ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz