Od czasu do czasu mamy ochotę na jakiś gulasz. Dziś lżejsza wersja - nie zagęszczana mąką i z duża ilością warzyw :) Smacznie i kolorowo.
Lekki gulasz wieprzowo-warzywny:
Składniki:
- ok 500-600g wieprzowiny (u mnie łopatka)
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 1 średnia papryka żółta
- 1 średnia papryka czerwona
- 2 średnie marchewki
- bulion
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- pieprz cayenne/papryka ostra
- olej do smażenia
- ew otręby do zagęszczenia
Przygotowanie:
Mięso umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Obsmażyć na oleju na dość dużym ogniu, pod koniec dodać cebulę pokrojoną w pióra (bądź kostkę, jak kto woli) i doprawić solą i pieprzem. Kiedy mięso jest podsmażone zalać bulionem (tak, żeby całe mięso znajdowało się pod wodą), dodać liść laurowy, ziele angielskie i dusić na małym ogniu. do miękkości. Po około 30 minutach dodać marchewkę pokrojoną w talarki i dalej dusić do miękkości. W tym czasie pokroić papryki w kostkę oraz cukinię w plastry. Kiedy mięso i marchew są miękkie wrzucić do garnka paprykę i dusić około 5-10 minut, po tym czasie dorzucić cukinię. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką słodką i pieprzem cayenne. Gotować jeszcze około 5 minut. Jeśli gulasz jest za rzadki można go zagęścić otrębami lub jeśli ktoś woli -mąką.
Podałam z kaszą.
Smacznego! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz