Ciekawa propozycja przyrządzenia kurczaka. Delikatne, soczyste mięso o lekko słodkawym posmaku. Danie nam smakowało, choć jest raczej z rodzaju tych od czasu do czasu niż na co dzień. Jako dodatek warto podać coś pikantnego, żeby kontrastowało ze słodkim mięsem.
Przepis pochodzi z listopadowego wydania miesięcznika Twoje smaki życia i składniki podam w oryginale, choć sama robiłam mniej więcej z połowy porcji.
Kurczak pieczony w pomarańczach:
Składniki:
- ok. 1 i 1/2 kg kurczaka
- 2 pomarańcze
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- kilka gałązek świeżego rozmarynu (ja nie miałam)
Przygotowanie:
Kurczaka umyć i podzielić na części. Przygotować marynatę: z jednej pomarańczy wycisnąć sok, wymieszać z miodem, sosem sojowym, sokiem z cytryny i zmiażdżonym czosnkiem. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Tak przygotowaną marynatą zalać mięso i wstawić do lodówki na 2-4 godziny.
Po tym czasie mięso włożyć do brytfanny/naczynia żaroodpornego i zalać marynatą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i piec około 30 minut. Po tym czasie do mięsa dołożyć pomarańczę pokrojoną w grube plastry i piec kolejne 30 minut. Mięso należy od czasu do czasu polewać sosem z pieczenia. Po wyjęciu mięsa sos zagęścić mąką ziemniaczaną. Podawać przystrojone świeżym rozmarynem.
Smacznego! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz