niedziela, 9 lutego 2014

Kurczak pieczony w pomarańczach

Ciekawa propozycja przyrządzenia kurczaka. Delikatne, soczyste mięso o lekko słodkawym posmaku. Danie nam smakowało, choć jest raczej z rodzaju tych od czasu do czasu niż na co dzień. Jako dodatek warto podać coś pikantnego, żeby kontrastowało ze słodkim mięsem.
Przepis pochodzi z listopadowego wydania miesięcznika Twoje smaki życia i składniki podam w oryginale, choć sama robiłam mniej więcej z połowy porcji.


Kurczak pieczony w pomarańczach: 




Składniki:


  • ok. 1 i 1/2 kg kurczaka
  • 2 pomarańcze
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu (ja nie miałam)


Przygotowanie:

Kurczaka umyć i podzielić na części. Przygotować marynatę: z jednej pomarańczy wycisnąć sok, wymieszać z miodem, sosem sojowym, sokiem z cytryny i zmiażdżonym czosnkiem. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Tak przygotowaną marynatą zalać mięso i wstawić do lodówki na 2-4 godziny. 
Po tym czasie mięso włożyć do brytfanny/naczynia żaroodpornego i zalać marynatą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i piec około 30 minut. Po tym czasie do mięsa dołożyć pomarańczę pokrojoną w grube plastry i piec kolejne 30 minut. Mięso należy od czasu do czasu polewać sosem z pieczenia. Po wyjęciu mięsa sos zagęścić mąką ziemniaczaną. Podawać przystrojone świeżym rozmarynem.

Smacznego! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz