czwartek, 20 lutego 2014

Chowder z łososiem, kukurydzą i ziemniakami

Chowder to nic innego jak zupa rybna. W grudniowym wydaniu miesięcznika Twoje Smaki Życia znalazłam przepis na zupę o nazwie rozgrzewający chowder i to właśnie na nią dziś zapraszam. Przypadła mi bardzo do gustu.. Jest smaczna, delikatna i sycąca. Robiłam już kilka razy, jakoś zawsze wtedy, kiedy Klusek gdzieś wyjeżdżał.. ale raz udało mu się spróbować i mówił, że jest smacznie ;)


Chowder z łososiem, kukurydzą i ziemniakami:



Składniki:
  • 150g wędzonego łososia
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 cebule (ja daje mniej, bo nie lubimy)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 220g śmietany
  • 1-2 gałązki świeżej natki pietruszki
  • pieprz
  • sól
  • olej do smażenia

Przygotowanie: 
Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na oleju. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w dość duże kawałki. Dorzucić do cebuli i smażyć razem około 5 minut, często mieszając. Po tym czasie wlać bulion i gotować. Po kilku minutach (około 5) dodać kukurydzę i gotować, aż ziemniaki będą miękkie (10-15 minut). Wlać sok z cytryny, następnie dodać łososia pokrojonego na małe kawałki. Wlać śmietanę (ja zawsze ją hartuję: odlewam część gorącej zupy do miseczki i wlewam śmietanę - intensywnie mieszam, tak wymieszaną śmietanę wlewam do zupy i całość delikatnie mieszam) i chwilę podgrzewać, ciągle mieszając. Przyprawić do smaku pieprzem (+ ew solą) i dodać posiekaną natkę pietruszki. Podawać gorące.

U mnie na zdjęciu z chlebem, bo praktycznie każdą zupę z nim jem. Sam - niczym nie posmarowany chleb uwielbiam od zawsze :)


Smacznego! ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz