piątek, 5 lipca 2013

Lekka zupa kalafiorowa

Klusek ostatnio marudził, że nie wiem co on może jeść, a co w jego przypadku jest zakazane. Postanowiłam poczytać trochę o jego dolegliwości i w przykładowym jadłospisie na obiad była zupa kalafiorowa. Od jakiegoś czasu chodziła za mną ta zupa, więc decyzja zapadła od razu - robimy! :)


Lekka zupa kalafiorowa:




Składniki:

  • 2 udka
  • kawałek selera
  • pietruszka
  • kawałek pora 
  • 2-3 marchewki
  • 3-4 ziemniaki
  • mały kalafior
  • ziele angielskie
  • listek laurowy
  • sól
  • pieprz
  • koperek
  • garść makaronu

Przygotowanie:

   Wkładam mięso do garnka z wodą (na oko tak z 3 litry), gotuję je chwilę, zbieram tzw. szum z powierzchni wody. Następnie wrzucam do garnka 2 liście laurowe i 3-4 ziarenka ziela angielskiego. Dodaję seler, pietruszkę i por w całości (żeby łatwiej później było wyłowić, ponieważ nie lubimy włoszczyzny ;]). Marchewskę kroję w słupki (2x1cm), a ziemniaki w większą kostkę i dorzucam do wywaru (marchewki i ziemniaków lubimy w zupie dużo). Gotuję wszystko na małym ogniu. Kalafior myję, dzielę na małe "różyczki' i dorzucam do zupy. Przyprawiam wszystko do smaku solą i pieprzem. Na ok 4 minuty przed podaniem wrzucam do zupy makaron. Gdy makaron jest ugotowany podaję zupę z koperkiem.


Smacznego :)



~ Przepis gdzieś tam z mojej głowy, choć dodanie makaronu zainspirowała zupa ilki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz