środa, 18 grudnia 2013

Masa śliwkowo-czekoladowa do przełożenia ciasta

Druga z mas, których użyłam do przełożenia piernika. Bardzo dobra, z pełnym, głębokim smakiem. Połączenie śliwek i czekolady daje prawdziwą rozkosz w ustach. Do tego szybka i prosta w przygotowaniu. Masy wystarczyło na przełożenie 4 pierników i wysmarowanie ich z wierzchu. Korzystałam z tego przepisu, z drobnymi urozmaiceniami.


Masa śliwkowo-czekoladowa do przełożenia ciasta:



Składniki:


  • 700g powideł śliwkowych
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 150g suszonych śliwek
  • 1 łyżka spirytusu


Przygotowanie:

Powidła przełożyć do garnka i podgrzać, stale mieszając. Śliwki posiekać i dorzucić do masy. Następnie dodać połamaną na kostki czekoladę. Stale mieszać, aż czekolada się roztopi i połączy z powidłami. Dodać łyżkę spirytusu i wszystko wymieszać. Gorącą masą wysmarować blaty ciasta.


Smacznego! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz