Masy, z proporcji jakie podam poniżej, wystarczyło mi na przełożenie wszystkich 4 pierników. Masę zrobiłam wzorując się na tym przepisie, jednak z drobnymi modyfikacjami. Wyszła pyszna! Nie nazbyt słodka, mocno orzechowa. No pyszna po prostu ;) i do tego prosta w wykonaniu ;)
Masa orzechowa do przekładania ciast:
Składniki:
- 400g orzechów (u mnie włoskie, laskowe, nerkowca i migdały)
- 1 szklanka cukru pudru
- 15 łyżek mleka (ilość mleka można zredukować - w zależności od tego, jakiej konsystencji masę chcemy uzyskać)
- 1 i 1/2 łyżki masła
- 1 łyżka spirytusu
Przygotowanie:
Orzechy obrać i zemleć (robiłam to za pomocą blendera, który do końca był do tego przystosowany, dlatego w masie trafiają się większe kawałki orzechów, ale myślę, że nie jest to dużym problemem ;)). Zagotować mleko z cukrem pudrem i zmielonymi orzechami. Kiedy masa będzie ciepła, a składniki ładnie się ze sobą połączą, należy dodać masło. Kiedy się roztopi i połączy z masą, dodać łyżkę spirytusu i zamieszać (spirytus dodajemy po to, aby masa się zakonserwowała i nie zepsuła przez długi czas). Ciepłą masą przekładamy ciasto.
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz