środa, 18 grudnia 2013

Masa orzechowa do przełożenia ciasta

Masy, z proporcji jakie podam poniżej, wystarczyło mi na przełożenie wszystkich 4 pierników. Masę zrobiłam wzorując się na tym przepisie, jednak z drobnymi modyfikacjami. Wyszła pyszna! Nie nazbyt słodka, mocno orzechowa. No pyszna po prostu ;) i do tego prosta w wykonaniu ;)


Masa orzechowa do przekładania ciast:





Składniki:


  • 400g orzechów (u mnie włoskie, laskowe, nerkowca i migdały)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 15 łyżek mleka (ilość mleka można zredukować - w zależności od tego, jakiej konsystencji masę chcemy uzyskać)
  • 1 i 1/2 łyżki masła
  • 1 łyżka spirytusu





Przygotowanie:

Orzechy obrać i zemleć (robiłam to za pomocą blendera, który do końca był do tego przystosowany, dlatego w masie trafiają się większe kawałki orzechów, ale myślę, że nie jest to dużym problemem ;)). Zagotować mleko z cukrem pudrem i zmielonymi orzechami. Kiedy masa będzie ciepła, a składniki ładnie się ze sobą połączą, należy dodać masło. Kiedy się roztopi i połączy z masą, dodać łyżkę spirytusu i zamieszać (spirytus dodajemy po to, aby masa się zakonserwowała i nie zepsuła przez długi czas). Ciepłą masą przekładamy ciasto.


Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz