niedziela, 10 listopada 2013

Piernika czas zacząć..

Miała być dynia, ale nie było czasu.. Jak zwykle ;) Będzie piernik.. Obserwując na jednym z blogów wspólne pieczenie dojrzewającego piernika staropolskiego, postanowiłam się przyłączyć.. ;) Ciasto wyrobiłam w piątek i odstawiłam w bezpieczne miejsce, żeby dojrzewało.. Wspólne pieczenie piernika znalazłam tutaj


Dojrzewający piernik staropolski:



Składniki (duża porcja - 4 keksówki):


  • 1/2 litra miodu
  • 2 niepełne szklanki cukru
  • 1 kostka margaryny (250g)
  • 1 kg i 1 szklanka mąki
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki sody
  • 1/2 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 2-3 opakowania przyprawy do piernika

Przygotowanie:

Miód, cukier i margarynę rozpuścić w garnku i odstawić do wystudzenia. Następnie dodać pozostałe składniki: mąkę wymieszaną z przyprawami, sól, jajka i sodę rozpuszczoną w mleku. Wyrobić masę mikserem. Gotowe ciasto zawinąć szczelnie w folię i odstawić na około 4-5 tygodni w chłodne miejsce. Do ciasta powrócimy za jakiś czas ;)



Zobaczymy co z tego "pierniczenia" będzie.. ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz