Miała być dynia, ale nie było czasu.. Jak zwykle ;) Będzie piernik.. Obserwując na jednym z blogów wspólne pieczenie dojrzewającego piernika staropolskiego, postanowiłam się przyłączyć.. ;) Ciasto wyrobiłam w piątek i odstawiłam w bezpieczne miejsce, żeby dojrzewało.. Wspólne pieczenie piernika znalazłam tutaj
Dojrzewający piernik staropolski:
Składniki (duża porcja - 4 keksówki):
- 1/2 litra miodu
- 2 niepełne szklanki cukru
- 1 kostka margaryny (250g)
- 1 kg i 1 szklanka mąki
- 3 jajka
- 3 łyżeczki sody
- 1/2 szklanki mleka
- szczypta soli
- 2-3 opakowania przyprawy do piernika
Przygotowanie:
Miód, cukier i margarynę rozpuścić w garnku i odstawić do wystudzenia. Następnie dodać pozostałe składniki: mąkę wymieszaną z przyprawami, sól, jajka i sodę rozpuszczoną w mleku. Wyrobić masę mikserem. Gotowe ciasto zawinąć szczelnie w folię i odstawić na około 4-5 tygodni w chłodne miejsce. Do ciasta powrócimy za jakiś czas ;)
Zobaczymy co z tego "pierniczenia" będzie.. ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz